Forrás: Délmagyarország

Szeged – Két raktárhelyiségből átalakított teremben próbál tíz zenekar a Bakay Nándor utcában. A Szentélyt 6 éve hozták létre szegedi rockerek.

Vörösboros kóla nyomai, eldobált sörösdobozok, csikktenger – ha valaki rockbandák próbáiról hall, rögtön ez a kép jelenik meg előtte. Egészen más látvány fogad bennünket a Bakay Nándor utcában, a Tisza Volán telepe mellett, az Underground Szentély és Kreatív Zenei Alkotóműhelyben. Godó Jenő Miklós kalauzol végig a raktárépületből kialakított két helyiségen: egy 55 négyzetméteres nagy- és egy 39 négyzetméteres kistermen.

– 6 éve alakítottuk ki a helyet, azóta járnak ide szegedi zenekarok, most 10-zel dolgozunk – mondja a műhely vezetője. A nagyteremben ülünk le, a falon filmposzterek, plédek.

– A Belvárosi mozitól kaptuk a plakátokat, a plédeket kollégiumoktól – magyarázza a rocker. Tojástartókat is eszkábáltak a falra, elvileg hangszigetelésre jók, de a kopasz zenész szerint nem érnek semmit. Erősítőket, hangszereket látunk a földön, de szemetet sehol. – Itt mindenki maga után pakol – veszi észre meglepettségünket Jenő. – A srácok elmossák maguk után a poharakat, porszívóznak. Évente több nagytakarítást tartunk, ezekben mindenki részt vesz. Ez itt szabály, aki nem tartja be, attól elköszönünk. A terem havi díja 4500 forint fejenként, mindent jegyzünk, iktatunk. Ez a pénz nem a torkomon csúszik le, ebből biztosítunk mindent, többek között hűtőt, mikrót és internetet is.

Jelenleg 10 zenekar próbálhat a Szentélyben. Fotó: Schmidt Andrea
Jelenleg 10 zenekar próbálhat a Szentélyben.
Fotó: Schmidt Andrea. Kattintásra galéria nyílik!


Elmeséli: a közelmúltban két nyílt napot tartottak, hangszerkiállítást és dobosoknak szóló előadást is. – Nincs semmi elzárva, itt nem lop senki. Napi 24 órában üzemel a Szentély, mivel más raktárak is vannak itt, éjszaka biztonsági őr figyel a rendre – mondja a zenész.

Segítségére van szervezésben Gyimesi Dömötör, a Dreamgrave zenekar énekes, gitárosa. – Három éve találkoztunk, én is próbálni jöttem a zenekarommal – meséli Döme. A programtervezőnek tanuló gitáros felel minden technikai részletért. Néha pedig őt is próbálni rángatja zenekara, a Rammschwein.

Nyílik a Rock Klub

Szeged legendás próbaterme a Rock Klubban működött. 1980-ban nyitott az Arany János utcában, 1988-ban a Juhász Gyula Művelődési Központ pincéjébe költözött, ahol 18 évig szolgálta a rockerek kegyeit. Szurdi Zsolttól, az egykori vezetőtől megtudtuk: augusztus 15-én újból nyitnak.