Forrás: SzegedCafé

Már öt éve annak, hogy a  Szeged Városi Rock Klub bezárta kapuit. Azóta sokan úgy tartják, a szegedi rock élet haldoklik. Már régen nincs az a pörgés, mint akkor volt, de most úgy tűnik, valami mégis újjáéledőben van. A Szentély nevű hely talán méltó utódja lehet a legendás Rock Klubnak?

Három hónappal ezelőtt a Nyers zenekar egykori alapítója és dobosa, Volent Zsolt tartotta az első nyílt napot a szegedi rock életben csak Szentélyként emlegetett próbateremben, kedd este pedig sor került a Kowalsky meg a Vega egykori dobosa, Vajda Péter bemutatójára is. Dobok, gitárok és erősítők tömege nyűgözte le a feltörekvő szegedi rockzenészeket, de nem csak a Szentélynek volt ez a második: a Hangszerarzenál nevű csapat is másodjára tartott workshopot az országban. Az egykori Kowalskys (jelenleg a Los Vegas zenekarban tevékenykedő) Vajda Péterék a fővárosból rengeteg felszereléssel érkeztek hozzánk, hogy megmutassák a szegedi ifjúságnak, mi fán terem a rockzene.


Hangszerarzenál a Szentélyben

 

A workshopon nem lehetett ott akárki. A rockzene iránt érdeklődőknek előzetesen kellett regisztrálniuk a programra, ugyanis a bemutatónak otthont adó közel negyven négyzetméteres próbaterem férőhelyeinek száma – főleg a nagy melegre való tekintettel – igencsak korlátozott,  mégis “a sok jó ember, kis helyen is elfér” elvet érvényesítették, így közel ötvenen lehettek ott. A hangszerek láttán viszont panaszra senkinek nem lehetett oka, főleg mert a bemutatót tartó zenészek megjegyezték: Budapesten körülbelül ekkora méretű helyeken lépnek fel. Nem pedig próbálnak.

A Rock Klub méltó utódja: a Szentély

Nagyon sok rockzenekar kivénhedt, lerobbant, elhagyatott irodákban és raktárakban próbál. Emellett gyakran előfordul, hogy a termeket feltörik, vagy éppen tönkreteszik a zenekarok holmiját, hangszereit. “A Szentély védelmet nyújt a roczenészeknek” – lehetne ez a hely mottója. Na persze ennyire  nem béna a történet.


Godó Jenő Miklós – sokak mestere

 

Röviden és egyszerűen: adott egy ember, Godó Jenő Miklós, aki hat évvel ezelőtt megálmodott magának egy próbatermet. Létrehozta. Jelenleg  már ott tart, hogy ez a terem ötven fiatalnak (azaz tíz zenekarnak) biztosít igényes, tiszta és kulturált helyet a próbákhoz. Habár a többségnek a rockerekről nem feltétlen ezek a jelzők jutnak először eszébe, Jenő rácáfol a sztereotípiákra.

A Szentély (azaz teljes és hivatalos nevén: Underground Szentély és Kreatív Zenei Alkotóműhely) a Volán telep mellett működik, a Bakay Nándor utcában. Terjeszkednek is szép lassan, a Szentély ma már két teremből áll, így a srácok párhuzamosan tolhatják a próbákat, akár a nap huszonnégy órájában. Sőt, a próbatermeknek már külön weboldala is van.

Itt mindenki felporszívózik és elmosogat maga után

Sok ember megszólta Jenőt amiatt, hogy minek kell egy rockzenekaroknak otthont adó próbaterembe például szőnyeg, internet, vagy mikrohullámú sütő – mert hogy itt ilyenek is vannak! Jenő viszont fontosnak tartja a rendet és a kulturált környezetet. Sok technika (dobok, erősítők) a sajátja, amit minden itt próbáló fiatallal megoszt, bárki bármikor használhatja. A feltételek egyszerűek és világosak: rendnek kell lennie.

A szegedi rock életről a Nyers egykori dobosát és alapítóját, Volent Zsoltot kérdeztük. A videóban emellett a workshopba is belepillanthatsz!